
הורייזן אירופה : Horizon Europa

מדינת ישראל מסיימת בתקופה זו את המעורבות בתוכנית הורייזן 2020. ביוני 2018 הציעה הנציבות האירופית הקצאת תקציב כוללת של 100 מיליארד יורו למימון פרויקטים של מדע, מחקר וחדשנות לשנים2021-2027 במסגרת תכנית חדשה שתיקראHorizon Europe . המטרות העיקריות של התוכנית החדשה הן חיזוק מדע וטכנולוגיה, טיפוח תעשייתי, תחרותיות, ויישום יעדי הפיתוח בר-קיימא באיחוד. תוכנית “אופק אירופה” תציג תכונות חדשות כמו מועצת החדשנות האירופית, משימות לקידום תוצאות מחקר וצורות חדשות של שותפויות. התוכנית שואפת גם לצמצם נטל מנהלי וקידום מושג המדע הפתוח. בנוסף לכך התוכנית תקדם סינרגיה תפעולית באמצעות קישור טוב יותר עם תוכניות אחרות באיחוד האירופי, כגון מדיניות לכידות, תוכנית אירופה הדיגיטלית וקרן ההגנה האירופית החדשה.
תכנית המסגרת Horizon 2020 אשר הוקמה בשנת 2014 ע”י האיחוד האירופי, היא תכנית המו”פ במימון ציבורי הגדולה ביותר בעולם ובעלת תקציב של 80 מיליארד יורו. התכנית עוסקת בתמיכה במחקר וחדשנות בצורה של מענקים לא מדללים.
ישראל חתמה על הסכם עם האיחוד האירופי, במסגרתו חברות ישראליות יכולות להגיש בקשות ולקבל הזדמנות לזכות במענקים במיליוני יורו. בין השנים 2014-2018 זכו 1,062 פרויקטים ישראלים שונים למענקים בהיקף כולל של כ-742 מיליון אירו.
עבור גופים ישראליים, ההשתתפות בתוכנית מהווה שער להשתלבות אסטרטגית במסגרות המחקר, הפיתוח והשיווק של אירופה והיא מהווה שנים רבות את תכנית הדגל עבור האקדמיה והתעשייה בישראל. כאשר חברה ישראלית זוכה במענק כספי של הורייזן 2020 היא מקבלת הרבה יותר ממימון מלא. תכנית המסגרת למו”פ של האיחוד האירופי הפכה למנוע צמיחה משמעותי למשק הישראלי, והזכייה בה מעניקה לגופים הישראליים גם ידע חדשני, גם שיתופי פעולה עם טובי החוקרים וגם קירבה לשוק האירופי.
ההשתתפות בתוכנית נעשית באמצעות פרסום “קולות קוראים”, גישת TOP-DOWN להגשת הצעות מחקר בכל התחומים המפורטים בתוכנית העבודה, בין היתר בתחומי: ננו-טכנולוגיה, טכנולוגיית מידע ותקשורת, אנרגיה ובריאות. המחקר מתנהל במסגרת קבוצות מחקר המגישות באופן קולקטיבי את הצעותיהן ישירות לאישור במטה התוכנית בבריסל. בזכות המחקר המשותף והצמוד בקבוצות המחקר, המונות בין 6-12 שותפים, חברי הקבוצה נהנים מגילוי ומיצירה של ידע טכנולוגי, מעבודה משותפת עם ספקים ועם לקוחות אירופיים, מבניית מוניטין ומשימוש במתקנים ובמרכזי מו”פ ייחודיים של האיחוד האירופי. כל אלה ועוד הופכים את ההשקעה בתוכנית לכדאית עבור כל החברות, גופי המחקר והממשלות התומכות. בנוסף, כדי לסייע ולקדם גם חברות קטנות ובינוניות, הורייזן 2020 מאפשרת לחברות אלה להתמודד ולבקש מענק בעצמן, שלא במסגרת קבוצת מחקר.
התוכנית כוללת מרכיב של 25% תקורה ובסופו של יום עבור החברה מדובר במימון לא מדלל בשיעור של עד 70% מהתקציב המאושר. התכנית מתמקדת בכל “שרשרת הערך” – משלב המחקר הבסיסי ועד להגעת המוצר לשוק. ליבת תוכניות המו”פ הקודמות הייתה המחקר הגנרי, אך בהורייזן 2020 הוכנסו שני שינויים משמעותיים: מצד אחד הוכפל התקצוב של מחקר בסיסי טהור ומצד שני התוכניות הטכנולוגיות צריכות להיות קרובות יותר לשוק. גישה זו מעודדת את החדשנות הן במחקר הבסיסי והן בפיתוח הטכנולוגי, ועל כן תוכנית זו מתאימה לקהילת המו”פ בישראל אף יותר מהתוכניות הקודמות.
בהגשות לאיחוד האירופי, נראוס חדשנות מתמקדת בשלושה מסלולים:
- מסלול מאגדים משותפים למחקר ופיתוח
- מסלול EIC לחברה בודדת בעלת
- מסלול FTI המיועד למאגדים בעלי כוונת רווח ורעיון המצריך פיתוח הקרוב מאד לשוק, כלומר לא הליכים מחקרים ארוכי טווח אלא פעילות הניתנת למסחור מלא בטווח זמן קצר.
סכומי המענקים הלא מדללים במרבית המקרים (להוציא תת מסלול של EIC, בו מתאפשרת השקעה תמורת מניות) נעים בטווחים של מאות אלפי יורו במאגד (עבור חברה השותפה במאגד) ועד 2.5 מיליון יורו במקרה של חברה בודדת במסגרת מסלול EIC.
רוצים לדעת איזה מסלול הכי מתאים לכם וכמה אתם יכולים לקבל במסגרת הורייזן אירופה?
השאירו פרטים וניצור איתכם קשר בהקדם: